Kävelykatu (Päivi, Satu & Petri)

Kaupunkitutkimus kirjastopalveluista Havainnoimme ja haastattelimme kirjastossa kävijöitä 30 minuutin ajan klo 17.00 – 17.30 Kokkolan pääkirjaston aulassa tiistaina 12.6.2013.

Kysymykset:
1.    Palvelutyytyväisyys: Olitko tyytyväinen kirjastopalveluihin?
2.    Kirjaston sijainti: Oliko kirjastoon helppo tulla? Millä tulit?
3.    Miksi kävit kirjastossa?
4.    Olitko samalla muilla asioilla?

Lisäksi tarkkailimme kävelykadun puoleisten ovien sisään tulijoiden määrää.

Oletimme, että asiakkaat ovat pääosin tyytyväisiä ja ovat tulleet kirjastoon lainaamaan kirjoja.  Arvioimme, että suosituin sisääntulo-ovi olisi lehtisalin ovi.  Arvioimme etukäteen, että puolet kävijöistä hoitaa samalla myös muita asioita. Oletimme, että autolla kirjastoon tuleminen koettaisiin hankalaksi parkkipaikkojen vähyyden takia. Alun perin ajatuksemme oli haastatella joka viidettä kirjastosta pois lähtevää asiakasta mutta päädyimme kuitenkin haastattelemaan kaikkia, jotka suostuivat haastateltaviksi.

Tulokset:

Ovien käyttö:

Lehtisalin ovi: 16 käyttäjää
Idänpuoleinen ovi: 15 käyttäjää
Lännen puoleinen ovi: 24 käyttäjää (R-ovi)


Haastattelut:

Haastatteluihin suostui 11 henkilöä, joista seitsemän naista ja neljä miestä. Kuusi kieltäytyi haastattelusta. Kaikki haastatellut olivat tyytyväisiä kirjaston palveluihin ja olivat sitä mieltä, että kirjastoon oli helppo tulla.

Millä tulit?
Autolla 4
Kävellen 4
Pyörällä 3Miksi kävit kirjastossa?
Lainaamassa kirjoja  4
Lukemassa lehtiä 1
Netissä 1
Palautin kirjoja 3
Rentou-tumassa 1
Lainaamassa dvd:tä 1
Olitko muilla asioilla samalla
Kyllä 8
Ei  3Aika moni haastateltavista vetosi kiireeseen kieltäytyessään haastattelusta. Myös haastatteluun suostuneet valittivat kiirettä. Tutkimuksemme mukaan Kokkolalaisilla on aina kiire. Tutkimustuloksiin vaikutti luultavasti myös lyhyt tutkimusaika. Luotettavuutta lisäisi pidempi tutkimusaika tai toistuva tutkimus.

Tyytyväisyys kirjastopalveluita käyttäneiden keskuudessa näyttäisi olevan 100%. Kirjaston keskeinen sijainti helpottaa varmaankin kirjastoon tulemista. Lähellä asuvat ihmiset tulevat mielellään kävellen tai pyörällä kirjastoon. Tutkimuksessa ilmeni, että kirjastossa käynnin yhteydessä hoidetaan usein myös muita asioita. Kirjastossa käydään monien eri syiden ja tarpeiden vuoksi.
Tuloksia emme ehkä voi kovinkaan tehokkaasti hyödyntää mutta saimme mielenkiintoisen kokemuksen pienimuotoisesta kaupunkitutkimuksesta ja totesimme sen kokeilemisen arvoiseksi omassa työssämme tulevaisuudessa.


2 kommenttia:

  1. Hienoja Wordin kaavioita ei tänne saanutkaan siirrettyä vai enkö vain osannut?

    VastaaPoista
  2. Aloin kallistumaan siihen, että olisiko ollut sittenkin sama tehdä perinteinen blogimerkintä kuten olitte tehneet jo alkujaan ja vain merkitä se tagilla tai avainsanalla niin, että olisi helposti löydettävissä. Anteeksi tempoilu...

    VastaaPoista